fbpx

Darmbacteriën – jouw huisdieren

Jouw belangrijkste huisdieren zitten in je darmen, de darmbacteriën… Wat voor zorg hebben ze eigenlijk nodig???

Je voelt je niet fit, je hebt regelmatig ontstekingen in je lijf, je bent moe en je darmen voelen niet ok. Het lijkt wel of je eten niet goed opgenomen wordt. De energie uit je eten komt niet door in je gestel. 

Je hersteld slecht, kan niet goed opbouwen en je bent steeds minder stress bestendig.

Je darmen zijn ook onrustig, misschien heb je wel diarree of juist moeizame ontlasting. Laat je stinkende winden of heb je van die plakkerige poep waar je veel wc papier voor nodig hebt om je billen schoon te maken.

Wist je dat ook overgewicht, een onrustige huid en gevoelige slijmvliezen (slijm en neusverkouden) te maken kan hebben met een disbalans in je darmen…

Kortom bovenstaande zijn allemaal tekenen dat jouw huisdieren (de darmbacteriën) het niet zo naar hun zin hebben. Misschien zijn ze zelfs al verhuisd en zijn de niet zo vriendelijke bacteriën of schimmels ervoor in de plaats gekomen…

Gelukkig bepaal je zelf wat je in je mond stopt. De keus is dus aan jou of je weer vriendjes wilt worden met jouw darmbacteriën…

Waarom zou je dat doen? Tja eigenlijk heel simpel, wanneer je darmen goed werken, krijg je meer voedingsstoffen in je systeem, die je vervolgens kan gebruiken voor: Herstel, energie, je lichaam wordt weer trainbaar, waardoor je steeds sterker wordt. Je kunt langzaam aan steeds een beetje meer. Bouw je dat goed en gedegen op dat kan jij weer de dingen doen waar je blij van wordt. Heerlijk een strand of boswandeling maken, alleen of met vrienden, genieten van de omgeving en van elkaar.

Wanneer jij goed voor je darmbacteriën wilt gaan zorgen zal je eerst moeten weten wat ze NIET leuk vinden.

De darmbacteriën zoeken liever een ander huis wanneer jij:

  • Veel stress hebt!!!
  • Antibiotica gebruikt, klinkt heel logisch, maar wist je dat er ook antibiotica in veel vleesproducten zit…
  • Gebruik van medicijnen: maagzuurremmers, ontstekingsremmers (NSAID’s) en paracetamol.
  • Jouw eten: te veel vet of dierlijke eiwitten, fructose, fast food, E-nummers en te veel eten of veel te weinig eten
  • Verstoorde insulinespiegel: door veel suiker of bewerkte koolhydraten (fabriekseten)
  • Te veel gebruik van alcohol (alcohol doodt bacteriën)
  • Een voedselvergiftiging (blijvende darmklachten na een voedselvergiftiging bijv)
  • Eetstoornissen
  • Ontstekingen
  • Bestralingen, chemo’s en darmoperaties; soms zijn ze nodig, aandacht voor herstel is dan wel extra belangrijk!
  • voedsel allergieën
  • Orgaanstoornissen van maag, lever, alvleesklier en/of gal

Er zijn dus nogal wat dingen die jouw darmbacteriën niet kunnen waarderen. Helaas is in onze westerse maatschappij een aantal van deze verstorende factoren heel normaal geworden. Denk bijvoorbeeld aan de toevoegingen in ons eten, slechte kwaliteit vleesproducten, stress!!!, gebruik van pijnstillers en maagzuurremmers en ook een verstoorde insuline spiegel. Je bent echt niet de enige die moeite heeft om hier een balans in te vinden.

Goed zorgen voor jouw darmen gaat dus ook verder dan kijken wat je in je mond stopt. Aandacht voor jouw stressniveau is misschien wel net zo belangrijk.

Gelukkig kan ook jij weer vriendjes worden met jouw darmbacteriën. Er zijn een aantal dingen die heel belangrijk zijn:

  • Verlaag je stressniveau!!!
  • Eet pure voeding
  • Zorg dat je voldoende vezels binnenkrijgt => dit is het eten voor jouw darmbacteriën en zorg voor afwisseling, ieder soort heeft zijn eigen voorkeur.
  • Matig medicijngebruik, dierlijke producten en bewerkte producten.
  • Zorg dat je goede darmbacteriën binnen krijgt door gefermenteerd voedsel en dranken te nuttigen (ongepasteuriseerd)

Gezonde darmen en darmbacteriën hebben invloed op je hele gestel, van je spieren tot je hersenen. Kortom het is de basis van een gezond leven. De basis voor een energiek leven.

Daarom heeft voeding een belangrijke plaats in de BLOEM-methode, echter is het niet voeding alleen dat jou als winnaar uit de strijd laat komen. Ook ontspanning, beweging, liefde voor jezelf en een goede mindset heb je nodig om echt een mooi en energiek leven te ontwikkelen.

Holistisch kijken, naar het totaalplaatje is de sleutel naar succes!

Liefs Marleen