Eiwitten: De Bouwstenen van een Gezond Dieet

Eiwitten vormen de essentiële bouwstenen van ons lichaam. Vergelijk ze met een kralenketting: de eiwitten die we eten worden afgebroken tot kleine kralen, de aminozuren, die op hun beurt weer worden gebruikt als bouwstenen voor ons lichaam. Deze bouwstenen zijn onmisbaar in vrijwel elke cel, inclusief ons stofwisselingssysteem. Enzymen, die van deze bouwstenen worden gemaakt, helpen bij het afbreken van voedingsstoffen en eiwitten, waardoor ons lichaam optimaal functioneert.

Om alle benodigde eiwitten binnen te krijgen, hebben we ongeveer 20 verschillende aminozuren nodig. Van deze 20 zijn er 9 essentieel, wat betekent dat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken en we ze dus uit onze voeding moeten halen.

eiwitten kralenketting

Eiwitbronnen

In onze westerse voeding zijn vlees, vis, eieren en zuivel de belangrijkste eiwitbronnen. Deze voedingsmiddelen voorzien ons automatisch van alle benodigde eiwitten en bouwstenen voor een optimaal functionerend lichaam.

Naast dierlijke eiwitten bevatten bepaalde plantaardige voedingsmiddelen ook veel eiwitten, zoals noten, zaden, volkoren graanproducten, peulvruchten, bonen, sojaproducten en zeewier. Het is echter belangrijk om te variëren, omdat plantaardige eiwitten niet altijd alle essentiële bouwstenen bevatten die ons lichaam nodig heeft.

Waarom zijn eiwitten belangrijk?

Het toevoegen van eiwitten aan je maaltijd zorgt voor een verzadigd gevoel na het eten en voorkomt tussendoortjes. Voldoende eiwitten, in combinatie met gezonde vetten, helpen je om tussen de maaltijden door niet te gaan snacken.

Het is van essentieel belang om bij elke maaltijd eiwitten toe te voegen. Een goede vuistregel is om 0,8 tot 1 gram netto eiwit per kilogram lichaamsgewicht te consumeren. Voor specifieke groepen, zoals zieke mensen, topsporters, kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, is meer eiwit nodig.

Kies de juiste eiwitbronnen

De kwaliteit van de eiwitten die je eet, is ook belangrijk. Dieren die vrij hebben kunnen bewegen, hebben bijvoorbeeld meer eiwitten in hun spieren dan dieren die opgesloten hebben gezeten. Kies daarom voor kwalitatief goed vlees, vis, eieren of zuivelproducten.

Gelukkig zijn er naast dierlijke eiwitten ook veel plantaardige eiwitbronnen beschikbaar. Het is echter belangrijk om te variëren, aangezien plantaardige eiwitten niet altijd alle essentiële aminozuren bevatten die ons lichaam nodig heeft.

Praktische tips voor een eiwitrijk dieet

  • Zorg ervoor dat elke maaltijd eiwitten bevat.
  • Gebruik een verscheidenheid aan groenten, zoals broccoli en bloemkool, die rijk zijn aan plantaardige eiwitten.
  • Eet regelmatig peulvruchten en varieer tussen de verschillende soorten.
  • Paddenstoelen, zoals shiitake, zijn een uitstekende aanvulling op je dieet.
  • Vermijd overmatige consumptie van eiwitten, vooral van dierlijke bronnen, aangezien dit kan leiden tot een onevenwichtige voeding en een tekort aan andere belangrijke voedingsstoffen, zoals groenten.

Verhoog je inname van plantaardige eiwitten

Onderzoek toont aan dat mensen die meer plantaardige eiwitten consumeren over het algemeen gezonder oud worden. Daarom is het een goed idee om je inname van plantaardige eiwitten te verhogen. Probeer naar een gelijke verdeling te gaan tussen plantaardige en dierlijke eiwitten, of zelfs naar een hogere inname van plantaardige eiwitten.

Praktische tips om direct mee aan de slag te gaan:

  • Plan je maaltijden goed en gebruik de koelkast en vriezer om maaltijden voor te bereiden.
  • Week en kook peulvruchten en granen vooruit om tijd te besparen.
  • Koop gedroogde peulvruchten om toegevoegde ingrediënten te vermijden en kook een grote hoeveelheid die je vervolgens kunt gebruiken in verschillende gerechten.
  • Gebruik quinoa, amarant, haver, gerst of gierst als vervanging voor rijst om variatie toe te voegen aan je eiwitbronnen.

Door deze praktische tips toe te passen, kun je gemakkelijk en op een gezonde manier voldoende eiwitten aan je dieet toevoegen, zodat je lichaam optimaal kan functioneren.

Gezondheid is je grootste kapitaal! Echter kun je gezondheid niet kopen. Kennis om gezond te worden of te blijven kun je echter wel verkrijgen.

Bij Gewoon, gewoon leer je om het zelf genezend vermogen van je lichaam aan te spreken.

Het resultaat is meer energie in je lichaam, meer ontspanning in je hoofd en meer voldoening en vitale energie in je leven. Investeer in jezelf, jouw grootste kapitaal, investeer in jouw toekomst, investeer in het leven!

Laat mij jouw gids zijn naar een vitaal en gezond leven.

Hartelijke groet, Marleen

Orthomoleculair leefstijl coachpersonal trainerspecialist in gezondheid

Marleen de Kok