Ontsteking in je lichaam en de invloed van jouw eten. Hoe zit dat nu eigenlijk…
Regelmatig hoor je mij over de de invloed van jouw eten op jouw klachten. Laat ik je eens wat beter uitleggen hoe dat in elkaar steekt.
Klachten zoals ontstekingen van je pezen kunnen behoorlijk hardnekkig zijn. Je lichaam wil maar niet genezen en als je pech hebt wordt de klacht in je schouder beter en gaat vervolgens je achillespees zeuren. Kortom zo hop je van klacht naar klacht zonder goed herstel.
Herkenbaar???
Het liefst wil je natuurlijk dat je lichaam zich gewoon gaat herstellen. Dat je voelt dat je meer energie krijgt en dat je de pezen in je lichaam weer kan belasten.
Wat je eet kan zeker van invloed zijn op het herstel wat je graag wilt bereiken. Vooral bij ontstekingen is het belangrijk om te kijken naar de vetten in je voeding.
Nu denk je misschien vetten??? dat zijn toch die stofjes waar je dik van wordt en niet teveel moet hebben???
Dat is helaas wat er heel lang in allerlei campagnes vertelt is. Vet is slecht voor je. Helaas werd daar geen onderscheid gemaakt in het soort vet en de balans van vet. Inmiddels weten we dat dit niet klopt.
Vet is van essentieel belang om goed te functioneren voor jouw hersenen, hormonen en om ontstekingen in je lichaam te voorkomen of onder controle te houden.
Hoe werkt dat dan?
Je hebt in je lichaam weefselhormonen. Deze hormonen zorgen ervoor dat rondom de cellen de juiste acties uitgevoerd worden. Het klimaat rondom de cel optimaal is zodat de cellen goed kunnen functioneren. Die weefselhormonen worden gemaakt uit de vetten die je eet. Alle soorten vetten heb je hiervoor nodig. Het gaat uiteindelijk om de balans die je binnen krijgt.
Welke soorten vetten zijn er:
Vaste vetten: vaste vetten zijn makkelijk te herkennen ze zijn vast bij kamertemperatuur; zoals roomboter, de vetten in vlees en kaas en kokosvet. Deze vetten smelten bij 25 graden en zijn dus vloeibaar in ons lichaam. De vaste vetten zorgen voor stevigheid in onze cellen.
Vloeibare vetten: deze zijn vloeibaar bij kamertemperatuur, denk aan olijfolie, zonnebloemolie en visolie. De vloeibare vetten zorgen voor flexibiliteit in de cellen.
Deze vetten kan je opnieuw onderverdelen in verschillende Omega vetten
- omega 3: voornamelijk in visolie
- omega 6: veel plantaardige oliën zoals zonnebloemolie
- omega 9: olijfolie is daar een belangrijke bron van.
Wanneer je nu gaat kijken naar de aanmaak van de weefselhormonen dan is de balans tussen de verschillende omega vetten heel belangrijk. Wanneer 1 soort teveel aanwezig is, of er onvoldoende mineralen en vitamines aanwezig zijn. Dan worden de vetten omgezet in ontstekingsbevorderende weefselhormonen. Wanneer de balans goed is dan worden er vooral ontstekingsremmende weefselhormonen aangemaakt.
De kunst is dan ook om ongeveer evenveel OMG 3 en OMG 6 vetten binnen te krijgen.
Dat is in onze westerse wereld nog best een uitdaging. Aangezien bijna alle kant en klare producten in de supermarkt OMG 6 vetten bevatten.
Kritisch kijken naar jouw voedingspatroon, eventueel jouw vetzuurbalans testen in het bloed en indien nodig aanvullen met supplementen kan dus een hele waardevolle manier zijn om grip te krijgen op jouw klachten.
Vetten zijn enorm belangrijk bij ontstekingen, maar ook voor je hersenen (concentratie, vergeetachtigheid), voor je darmen en ELKE cel in je lichaam.
Je bent wat je eet….